Dartpijlen

Dit zijn steel-tip dartpijlen bedoeld voor een "normaal" dartbordDartpijlen zijn er in veel verschillende varianten. Er zijn een aantal dingen die zeker voor beginnende darters goed zijn om te weten, zeker wanneer ze besluiten dartartikelen aan te schaffen.

De dartpijl

Een dartpijl bestaat uit 4 delen. De punt van de pijl, de barrel, de shaft en de flight.

Een set dartpijlen bestaat uit 3 pijlen.

 

 

Soorten pijlen

Er zijn 2 soorten dartpijlen; de steel-tip dartpijl en de soft-tip dartpijl. De eerste is bedoeld voor een bristle dartbord en de soft-tip uitsluitend voor een elektrisch dartbord. Een bristle dartbord bestaat vaak uit sisal, een tropisch vezel. In de professionele tak van het darten wordt er op bristle dartborden gespeeld, er wordt dus met steel-tip pijlen gegooid.  Ook de meeste amateurdarters gooien met steel-tip pijlen.

Elektrische dartborden zijn er nu al een hele tijd. Toch prefereren darters over het algemeen een bristle dartbord met de bijbehorende  steel-tippijlen. Vergelijk het met echt gras en kunstgras bij het voetbal.

Binnen de steel-tip pijlen heb je ook weer onderscheid. Er zijn namelijk brass pijlen en tungsten pijlen. Hierbij is brass bedoeld voor de beginnende speler of bijvoorbeeld voor een café dat een dartbord heeft hangen. Tungsten pijlen worden gebruikt door de gevorderde, wat meer serieuze darters.

Prijsklasse

De prijzen lopen nogal uiteen bij dartpijlen. Tungsten pijlen zijn aanzienlijk duurder dan brass pijlen, het materiaal tungsten (wolfraam) is dan ook duurder dan brass (messing). Je kun namelijk al een set brass pijlen aanschaffen voor zo’n 10 euro. Voor goede tungsten pijlen zit je echter al snel rond de 50 euro. De duurdere tungsten pijlen zijn tussen de 80- en 120 euro.

Een setje losse flights kun je al bestellen voor zo’n €1.50 en shafts kosten gemiddeld rond de €2 per stuk.

 

Webshops

Aangezien de shafts en flights van je dartpijl regelmatig vervangen moet worden is het handig om een goede dartwinkel bij je in de buurt hebben. Helaas zijn er niet ontzettend veel dartwinkels. Daarom is voor veel darters een webshop ideaal. Zeker als je al weet wat je ongeveer nodig hebt is het aan te raden dartartikelen online te kopen. Vaak wordt je bestelling de volgende dag al geleverd. De verzendkosten bij shafts en flights zijn zeer laag aangezien deze zeer weinig wegen en een laag volume hebben. De bestelling komt in dat geval via de brievenbus binnen.