Flights en Shafts

Flights en shafts zijn losse onderdelen van de dartpijl. Dartpijlen worden al compleet aangeboden met een setje shafts en flights er op/bij. Flights en shafts gaan echter niet lang mee en moeten dus regelmatig worden vervangen. Vooral als de pijl op de grond valt kunnen die onderdelen namelijk een flinke klap oplopen. De flight bepaalt voor een groot deel de vlucht van de pijl. De shaft is de verbinding tussen de barrel en de flight die dient voor de stabiliteit van de pijl.

Soorten en maten

Bij shafts is de lengte belangrijk. Het is maar net aan de persoon welke lengte shaft hij of zij gebruikt. Shafts zijn over het algemeen verkrijgbaar in de maten xs, short, in between en medium. Shafts worden van aluminium of nylon gemaakt.

Flights zijn er in allerlei soorten en maten. Vooral de dikte van de flight is bepalend voor de vlucht van de pijl. De dikte wordt uitgedrukt in micron. Hoe hoger de micron, hoe dikker de flight is. Ook worden flights gekenmerkt door de opdruk.

Opdruk

Het leuke van flights is dat er van alles kan worden opgedrukt. Zo kun je een flight kopen met een grappig plaatje of je kunt de flight afstellen op de kleur van de barrel en de shaft zodat je een originele of anderszins mooie dartpijl hebt. Soms is er ook de mogelijkheid online zelf de flights te ontwerpen.